MANGALDA KURU FASÜLYE…
Balat‘ta 2003 yılında Erol Şentürk tarafından hizmete açılan “Çanak Mangalda Kuru Fasülye” ünvanı ile Balat Hastanesi Karşısında faaliyetini sürdüren bu yer, kuru fasülyeye tadı ve lezzetiyle Türk mutfağında önemli bir yer edinmiş olduğunu ilk etepta hemen hissetmek hiçte zor değil. Tarihsel bir yerleşim yeri olan ve eski istanbul’un tüm gizem ve tarihsel köklerini farkedebileceğiniz bu lokanta Yerleşik Türk yemeklerinden oluşan bir menüye sahip olması ise hayrıca ilgiye değer.
Ağız tadını geleneksel yemeklerimizden Tarhana Çorbası, Kuru fasülye, Pilav, Izgara çeşitleri ve Köfte ağırlıklı olması ile birlikte tatlı olarak özellikle İrmik elvası ağırlıklı bir tat anlayışı açısından genel bir müşteri kitlesine hitap ediyor diyebiliriz.
İsminden de anlaşılacağı üzere pişirilen kuru fasülyenin tadı ve lezzeti mangalda pişiriliyor olmasından kaynaklandığıdır. Tabağınızda kremit kırmızısı suyu ve yuvarlak peyaz fasülyelerin görünümü iştah açıcı özelliği sahip diyebilirim. Ağızda hemen eriyen ve sanıyorum birazda
baharat ve yağı özel olduğunu tahmin etmeniz hiç te zor değil. Kuru fasülyenin ağızındaki lezzetinin ardından Pilav ve yoğurdu ise gerçekten inanılmaz bir lezzet sürekliliği ve uyumu sağlıyor sanki.
Çanakkale Biga ilçesinde yapılan ev tarhanası ile başlıyor lezzetin etabı. Mangalda 5 saat pişen Kuru Fasülye yemeği; Pastırmalı, Etli ve sade olarak yapacağınız tercih ile devam ediyor.
Erzurum İspir ilçesi şeker fasülyesinan dayanılmaz tadı ile devam eden süreci
pilav,
yoğurt ve ev yapımı turşu da olursa e artık bize söylenecek başkaca söz bırakmıyor sankı… 🙂
Kuru fasülye...
Kaliteyi köy ile şehrin tarihsel dokusunda yer alan böyle bir buluşma noktasında lezzeti sadece damak tadı olarak düşünmek gerçekten anlamsız olur. Çünkü Mangalda Kuru Fasülye lettezi köy, şehir, tarih karışımı ile mütevazi, dingin, huzurlu bir havasıyla önümüze seren bir lezzet karıştırılmış bir farklı ve anlamlı güzelliği sahip.
Mangalda Kuru fasülye balat ist...
İşletenleri ve böyle güzel bir atmosferde bu lezzeti bizlere tattıran ve yaşatan tüm Çanak Mangalda Kuru Fasülye kurucu, çalışan ve hizmet verenlerine yürekten sevgi ve saygılar…
ucnoktaaforizma…
Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.
Önemli Not: tüm fotoğraflar ve görseller tarafıma aittir izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem yapılcaktır (ucnoktaaforizma-Ata Fecob)
Sizlerden Gelen Yorumlar…