Din, Tanrı ve Tüccarlar…


Din, tanrı ve tüccarlar
Saygıdeğer Celal Şengör, “Zümrütten Akisler” köşenizde yazdığınız “dinler de dahil sorgulanmaya kapalı …” sözünüz ve “Bilim ve demokrasi” başlıklı yazınızda, dine bakış açınızla ilgili, Tanrı’nın Kitabı Kur’an’dan edindiğim “din” konusunda, kendi düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Asırlardır, dünya genelinde ve ülkemiz özelinde,”din”den beslenenlerin (buna, Hıristiyan-Yahudi din adamları (?!) da dahil), gerçek “din”in öğrenilip, kendilerine kulluğun bitmesi tehlikesine karşı uydurdukları ve empoze edip dayattıkları “din sorgulanamaz!” sözünün ardına sığındıkları “din”, gerçekte, Tanrı’nın ahlaki öğütlerinden ve sonsuz yaşama dair uyarılarından ibaret ilkelerden oluşuyor.
Tüm dinlerin ortak özelliği; sadece Yaratıcı’ya bağlı kalarak, yani kula kulluk etmeden, Tanrı’nın gönderdiği ilahi kitaplardaki öğütleri ile, gerçek erdem, ahlak sahibi insanı oluşturan ilkelerin yerine getirilmesini sağlamak. Ama maalesef ki, tarihi süreç içinde ve günümüzde, “din”i siyasi, ticari ve kişisel çıkarları için kullananlar, ahlak kavramını bir tarafa bırakıp, şekilsel bir kaç ibadeti özünden ayırıp, sömürülür, kullanılır hale getirmişler. Tanrı, Kitabı Kur’an’ın pek çok ayetinde; “Bir öğütler Kitabı” olduğunu söyler. “Din”, Kur’an’a göre, sömürülmemesi, kullanılmaması, dayatılıp zorlanmaması (Bakara suresi, 256.ayet) gereken, bireysel bilinçli bir tercih konusudur.   Kula kulluğun ön planda, tarikat, cemaat liderlerinin, şirketleşmiş Diyanetin fetvalarının (?!) geçerli olduğu ülkemizde; halk, dini, ticari, siyasi ve kişisel çıkarları için sömürenler ile “kâr” yani “paraya” tapanlar tarafından sürekli kullanılmaktadır. Dini kullananlar ile paraya tapanlar işbirliği yaparak, siyasi birliktelikleri ile gücü ellerine geçirmiş bulunuyorlar.
Yıllarca ve hâlâ Arapça okutulması dayatma zulmü ile insanlar, Tanrı’nın Kitabı Kur’an’dan uzak tutulmuşlar ki, içeriği bilinmesin ve insanlar kolay kandırılsın. Altı bin küsur ayetten oluşan Kur’an, sanki sadece kadının namusundan(?!), kılık-kıyafet, başörtüsünden(?!) ve çok eşlilikten(?!) ibaretmiş gibi! Tanrı, Kitabı Kur’an’da; muhteşem güzellikte ahlaki öğüt, tavsiye, önerilerde bulunurken, dünya ve sonsuz yaşama dair de uyarılarını yapmakta, sürekli işletilmesini, kullanılmasını istediği akıldan bahsetmektedir.
İşte Kur’an’da Tanrı, yarattığı kullarına, sadece Kendisine bağlı kalarak, işletilen, kullanılan akılları ile kula kul olma onursuzluğundan kurtulmalarının ve özgürlüklerine kavuşmalarının ilkelerini verir. Her hal ve şartta adaletli, adil ve dürüst olunmasını isteyen, insanı gerçek insan yapacak bu ilkeler (Maide,8-Nisa,135 gibi); nedense, ağızlarından “dini(?!)” sözler düşmeyenler, din tacirleri, siyasetçileri  tarafından hiç işletilmemektedir.
Özellikle, büyük deha Atatürk’ün ilkelerini belirlediği “laik Cumhuriyet”in, biz kadınlara kazandırdığı imkânların farkındalığı ve sonsuz minnettarlığı içerisindeyim. “İslâm Cumhuriyeti (?!)” diye adlandırılan ülkelerin; kadınlarının örtülü, erkeklerinin de sarıklı, cüppeli olmaları ve uyguladıkları yönetimsel dinci, yobaz şartların adına da “İslâm” demeleri, Tanrı’nın Kitabı Kur’an’da ilkelerini verdiği ve tanımladığı gerçek İslâm ile hiç örtüşmemektedir.
Çünkü İslâm; insanı insan yapan değerleri, ilkeleri içeren, sadece Yaratıcısına bağlılık içinde, kula kul olma onursuzluğunu reddedip  özgür olan, özgür kalan, barış, esenlik, huzur, mutluluk, iyi niyet, iyi düşünceler içinde, Yaratıcısını tanımaya çalışan bireylerin var olması, insanlığa faydalı işler yapılması, ilim üretilmesi, evrenin sırlarının bilimsel çalışmalarla çözülmesi demektir. Tüm dinlerin adıdır İslâm. Tüm peygamberler, İslâm’ın ilkelerini anlatmışlardır. (Tanrı’nın TEK olduğu, hiçbir şeyin, hiçbir kimsenin-Peygamber bile olsa- Tanrı’ya aracı olmaması gerektiği.)  Ayıran, farklı isimler adı altında pazarlayan ve bunlardan maddesel kazanç elde eden, özellikle din adamları (?!) ve din tacirleridir.
F. Gülen vb. din tacirlerleri için; Tanrı uyarısını,  Kitabı Kur’an’da, Âlî İmran suresi,78 ve 79. ayetlerinde şöyle yapar: “Kitap verilenlerden bazıları, Allah’ın Kitabında olmayanı, Kitaptan sanasınız diye, çoşkulu bir dille anlatarak,Kitaba/Allah’ın Kelâmına benzetmeye çalışırlar. Allah’ın sözü olmadığı halde, “Allah böyle buyuruyor” derler. Bile bile Allah adına yalan söylerler. Hâlbuki Allah’ın kendisine kitap, bilgelik ve peygamberlik verdiği hiçbir insan kalkıp, “Allah’tan sonra bana da kulluk ediniz” diye insanları kendisine bağlamaya çağırmaz. Tam tersine. “Okuduğunuz ve öğrettiğiniz Kitap gereğince,Allah’tan başkasını Rabler edinmeyin. Yalnızca Allah’ın kulları olun” der.” F.Gülen vb.leri, kendi kitaplarını, kasetlerini, sözlerini, bağlılarına, tartışmasız, sorgu sualsiz kabul ettirmekte, sözde Allah ve Kur’an demekte ama kendilerine tam bağlı kullarla, sürekli mazlum-ezilenmiş gibi, “amaca götüren her yol mubah” mantığı ile adaletten, insanı insan yapan ahlaki erdemlerden, dürüstlükten uzak işler yapmaktadırlar. Yani sorgulanamayan, Tanrı’nın gerçek dini değil, F.Gülen’in kutsallaştırılmış (?!) kişiliğidir, sözleridir. Ayet alıntılarını, Mustafa Sağ’ın, Evrensel Çağrı Kur’an Mealinden yaptım. Yalın, açık, anlaşılır Türkçe ve bilimsel bir bakış açısı ile yapılmış bir çeviri. İlginizi çeker umuduyla!
___________ Yasemin Çin/16.07.2011/CUBİTEK…
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU