Türkiye Nereye Gidiyor…


Türkiye Nereye Gidiyor?
Yazımızın başlığını bugün biz de kullandık. Başka vesilelerle başka kalemler de kullandılar. Soru, okurları biraz oturup düşünmeye götüren bir erdemi de taşır.

Öyle olup olmadığını göreceğiz…

*
İsrail, 1 Haziran’da Gazze’ye yardım götüren gemiyi işgal etmişti. İsrail, bununla yetinmeyecektir; çünkü Gazze Hamas’ın denetimindedir; bunu da İsrail kabul edemez. Niçin? Hamas, İslamcı bir terör temsilcisidir; İsrail de, İslamcılığın hasmı olarak, Gazze’deki işgalin karşısındadır.
Bu zıtlaşmadan barış beklemeyiniz.

Bu kapışmadan barış bekliyorsanız boşunadır; umut bekliyorsanız bir şartla:

Türkiye -laik bir ülke olarak- çatışmanın uzağında durmalıdır. Yazık ki, ülkenin başındaki yetkili, yani başbakanımız, bir gün, bir van münitdeyip, içine dalar: Üstelik -ısrarla- Hamas’ın yanındadır. İslamcı AKP iktidarında birileri, Türkiye’deki İslamcı iktidardan bir gemi alıp, İslamcı bir devletin bayrağını göndere çekmiş, terörist devlet İsrail’in ambargosu altındaki Gazze’ye -bir kır gezintisine çıkar gibi- yola çıkmıştır.

Sonuç? Sonuç skandal!

Geri dönüş bir yana, Türkiye’nin temsilcisi, -iktidardaki- AKP’nin başkanı, başbakan, üstelik Hamas’ı İslamcı ilan edince, skandal daha da açık görülür.

Konuya bu açıklığı getiren, -tok sözlü- yazarımız Deniz Som oldu.

(Cumhuriyet, Van Münit2.6.2010)

Ne demeli?

Gene gazetemizdeki aydın kalemlerden Deniz Kavukçuoğlu’nun dediği gibi, Türkiye, AKP hükümeti iktidarıyla birlikte Ortadoğu bataklığına doğru hızla sürüklenmektedir. İsrail ile olan gerginlik de bu sürüklenişin sonuçlarından biri olarak değerlendirilmelidir. Yarın karşımıza hangi ülke çıkacaktır, bilinememektedir. Bilinen, AKP yönetimi altında ülke ve toplum olarak dingin bir hayatın oldukça uzağında olacağımızdır” (“Bir Korsanlık Olayı”, Cumhuriyet, 2.6.2010)

*

Bütün bunlar, Ortadoğu ile ilgili gelişen bir politikanın parçasıdır: Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında bir işbirliği söz konusu.

Türkiye, Ortadoğu’ya kayıyor diye ağızlarda bir yenilik söz konusu.

Her türden bir konu: Suudi Arabistan’ın 15 milyar dolar yardımı tüy diken bir bahistir. Arap ülkelerinde Türkiye’nin güçlenişine böylesine bir katkı, bir kıskançlık konusu imiş.
Böylesine bir Arap kımıldanışı, bir satın almayı getirir arkasından, Mehmet Akif’in ünlü Türkün Arap Yalelini hatırlatıp kendilerinden geçenlere, 12 Haziran tarihli gazetemizde Cüneyt Arcayürek’in nefis yazısını hatırlatalım.

Yardımın başka türlü olanı da var: İran’a nükleer yardım hoşa gelir mi? Rusya, bu türden bir işin içindeymiş!

Başka türden gelişmeler: Kadınların kurtuluşuna bir katkısı için olacak, İngiltere’de yakın günlerde, cuma namazlarını bir kadın yönetecekmiş. Elbette aklımıza gelen şu: Kadınların kurtuluşu büyük bir olaydır da, onu namaza dökmek niye?
Başka bir konu: Ta başlarken, iyi olmuş uzatmış elini: İyidir de, İsrail’i bölüp parçalamak yerine, Filistin’i parçalayıp bölmeyi bırakmak, artık son bulmalıdır, bir şeyler söyleyiniz!

Bölmek yerine bütünleştirmek…

*
CHP’nin önünde büyük bir ufuk açan Kemal Kılıçdaroğlu’nu, son haftalarda, CHP’ye kazandırdığı parlamentomuzun en renkli simasıTunceli Milletvekili Kamer Genç’in bir beyin kanaması geçirmesi sonucu hastaneye yatırılması ve ameliyatı için sağlık dileyip anlatacaklarımızı sürdürelim.

Türkiye nereye gidiyor?

Bu soruya bir yanıt için aranıyorduk: Emre Kongar’ın -12 Haziran günlü- gazetemizin Çağdaş Demokrasiden Ortadoğulu Otoriter Rejime Doğruadlı yazısı pek aydınlatıcıdır.
O konuda pek güzel yazılar çıktı gazetemizde…
İşler nereye uzanıyor, ayrı bir konudur: Geçenlerde, Mustafa Balbay, bir başka arkadaşının, Tuncay Özkanın tutukluluğunu da konu ederek, Silivri’deki davaları konu alıp hepimizi aydınlatıyordu ve öneriyordu: Bu davanın içyüzü ortaya çıkmıştır. Bizi serbest bıraksınlar; gereğinde gelip kendimizi savunalım. Aylardır süren bu ortamda bir savunma olmaz, olamaz…
Son günlerde bir davanın sona ermesi üzerine: Ergenekon davasında 2009 yılında gözaltına alınan ve 15 aydır tutuklu olan Prof. Dr. Mehmet Haberal kendisi hakkında tutuklama kararı veren ve tahliye isteklerini gerekçesiz reddeden yargıçları dava etmişti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, verdiği bir kararla, dokuz hâkimi Mehmet Haberal’a 1500’er lira tazminat ödemeye mahkûm etmiştir.
Böylece karar, Ergenekon davasının içyüzünü ortaya koymuştur. Sonuç, diğer sanıklar Balbay ve Özkan için de geçerlidir…
Server Tanilli…

Enhanced by Zemanta
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU