Türkiye 10 yıl içinde İran’a benzer…


WALL STREET JOURNAL
‘Türkiye 10 yıl içinde İran’a benzer’
© Gazetenin analizinde, tarihçi Lewisin İran kendisini laik cumhuriyete dönüştürmeye çalışırken, Atatürkün kurduğu laik Cumhuriyetin on yıl içinde İran İslam Cumhuriyetine benzeyeceği yönündeki sözleri yer aldı. Türk ordusunun saldırı altında olduğu belirtilen yazıda, mahkemelerin kontrol altına alınmaya çalışıldığı vurgulandı.
ELÇİN POYRAZLAR
WASHINGTON – ABDnin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journalda Türkiyenin 10 yıl içinde İrana benzeyeceği yorumuna yer verildi. Bret Stephens imzalı analizde Ortadoğu tarihçisi Bernard Lewisin İran kendisini laik bir cumhuriyete dönüştürmeye çalışırken, Mustafa Kemal Atatürkün kurduğu laik Cumhuriyetin on yıl içinde İran İslam Cumhuriyetine benzeyeceği yönündeki sözleri yer aldı. AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana Türk dış politikasında büyük değişiklikler yaşandığı, Başbakan Tayyip Erdoğanın artık Suriye, İran, Sudan ve Hamas lideriyle yakın ilişkiler içinde olduğu ifade edildi. Bu yöndeki dış politikanın iç politikaya yansımalarının da analiz edildiği yazıda Türk ordusunun hükümetin saldırısı altında olduğu ve anayasa değişiklikleriyle ülkenin başka bir laik sütunu olan yüksek mahkemelerin de kontrol altına alınacağı vurgulandı. Yazıda ayrıca birkaç milyar dolarlık vergi cezasıyla Doğan medya grubunun da saldırı altında olduğu ifade edildi.
Lewisin kaygılarının haklı olabileceğinin ifade edildiği yazıda bazı laik ve liberal çevrelerin Erdoğanın getirdiği değişiklikler konusunda rahatsız olmamalarına neden olarak Türkiyede yaşanan ekonomik dönüşüm gösterildi. Bu dönüşümden en büyük faydayı sağlayan kesimin AKPnin siyasi tabanındaki İslami burjuva sınıfının olduğu belirtilen yazıda Türkiye daha zengin ve bazı bakımlardan daha demokratik hale geldikçe Batılı özelliklerini bıraktı denildi. Bu durumun nereye kadar gideceğinin sorgulandığı makalede Erdoğanın iç politikadaki bazı güç oyunlarının Türkiyede de Putincilik akımının yayılmaya başladığını işaretini verdiği görüşü yer aldı. Makalenin sonunda En önemlisi, Erdoğanın İslamcılık damgası sosyal ve siyasi hedefleri içinde ılımlı bir düzeyde mi kalacak yoksa saldırgan ve radikal bir görünüme mi bürünecek? Bu sorunun cevabını tahmin etmek ne kadar güçse, olasılıklar hakkında endişe duymamak da o kadar çılgınca olacaktır yorumu yer aldı.
  1. 15/06/2010, 14:53

    BEN DE BU YONDE KAYGILIYIM; FAKAT AZ KALDI BU GUNLERIN BITMESINE

  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU