Genel Sağlık Sigortası…


Genel sağlık sigortası geldi, herkes için koşullar değişti…

Ekimde yürürlüğe giren sosyal güvenlik yasası pek çok kesimin sağlık yardımından faydalanma koşullarını değiştirdi. ‘Bakmakla yükümlü olunan kişi’ grubuna girenler doğrudan genel sağlık sigortalısı sayıldı. Bu gruba alınan kız çocukların da şartlarında değişiklik olduğunda yararlanma koşulları yeniden belirlenecek.

1 Ekim’de yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası’na göre, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan “bakmakla yükümlü olunan kişi” grubuna girenler, sağlık yardımı alabilecekler. Bu kesim özetle şöyle sıralanabilir. Sigortalının;

1- Eşi,

2- 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu kanuna göre malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocukları,

3- Her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana ve babası,

bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından faydalanabilir. İlgili kanunları gereği tedavi yardımları karşılanan kişiler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte herhangi bir işleme gerek kalmaksızın, kanun açısından genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılacak.

Kız çocuklarının hakkı

1 Ekim’den itibaren kız çocukları da kanun gereğince de bakmakla yükümlü olunan kişi sayıldı. Ancak durumlarında çalışmaya başlama veya evlenme gibi bir değişiklik olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları kanun hükümlerine göre yeniden belirlenecek. Bu kişilerin sigortalı ve sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilere ilişkin bilgileri, ilgili kurumlar tarafından kanunun yürürlük tarihinden itibaren en geç üç ay içinde kuruma bildirmesi gerekiyor.

En az 25 YTL prim

Bunun dışındakilerin ailenin gelirine göre sağlık primi ödemesi gerekecek. “Aile içinde kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden az olması” nedeniyle genel sağlık sigortası primini ödeme gücü olmayanların primi devlet tarafından karşılanacak.

Eski uygulamada yeşil kart verilmesindeki gelir sınırında net asgari ücret baz alınırken, yeni düzenlemede brüt asgari ücret esas alındı. Aile içinde kişi başına düşen aylık geliri;

Brüt asgari ücretin üçte biri (212,90) ile asgari ücret arasında olanlar, brüt asgari ücretin üçte birinin yüzde 12’si (25,55 YTL),

Brüt asgari ücret (638,70) ile brüt asgari ücretin iki katı (1.277,4) arasında olanlar, brüt asgari ücretin yüzde 12’si (76.64 YTL),

Brüt asgari ücretin iki katından (1.277,4) fazla olan, brüt asgari ücretin iki katının yüzde 12’si (153,29 YTL), tutarında prim ödeyecek.

Özel’de muayene olandan 10 YTL

Sosyal güvenlik yasasıyla birlikte sağlık kurumlarında muayenelerde katılım payı da arttı. Kamuda kurum hekimlikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, AÇS ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezi ile aile hekimleri, 112 acil, üniversitelerin medikososyal birimleri, TSK birinci basamak sağlık ünitelerinde yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmayacak.

Ancak, diğer sağlık birimlerinde aşağıdaki tutarlarda katılım payı alınacak;

İkinci basamak resmi sağlık kurumlarında 3, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4, üniversite hastanelerinde 6 YTL ve özel sağlık kuruluşlarında 10 YTL olarak belirlendi.

SSK’lilerin, ayakta ve yatarak tedavi hizmeti sağlayan kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına, işveren tarafından düzenlenen vizite kâğıdı ile müracaat etmeleri zorunluluğu yeni dönemde de devam ediyor.

Özel hastanelerde yüzde 30 fark

Özel hastanelerin fark ücreti almalarında önemli düzenlemeler yapıldı. SGK ile sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 30’una kadar, kişilerden ilave ücret alınabilecek. Söz konusu sağlık kurum ve kuruluşları yüzde 30’luk tavan dahilinde belirledikleri sağlık hizmeti fiyatlarını kuruma bildirecekler.

Fiyat değişiklikleri ise 5 işgünü içinde kuruma bildirilecek. Tavanlar dahilinde de olsa sözleşmelerde belirtilen süreden önce bu fiyatlarını arttıramayacaklar.

SGK ile sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları belirlenen standartların üzerinde sunulan otelcilik hizmeti ücretleri için 3 (üç) katını geçmemek üzere ilave ücret alabilecek.

  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU