GELECEK…


Biraz da Geleceği Tartışmaya Ne Dersiniz?
Tartışmasız bir gerçeği vurgulayalım öncelikle: Bu ülkede gündemi belirleyen daima siyaset oluyor. Aslında siyaset demek bile doğru değil. Siyasi çekişmeler ve bunun etrafında gelişen sistematik olaylar, polemikler, kurmacalar dizisi… Ya da günü kurtarmaküzerinde süregelen bir devinim…
Peki ya gelecek? Öyle uzun bir süre bile değil, örneğin 2020 yılında nasıl bir dünyada yaşıyor olacağız? Teknolojik ilerleme, mobil iletişim bize nasıl bir yaşam hazırlıyor? Eğitimden, ulaşıma, enerjiden, sağlığa neler değişecek? Biz Türkiye olarak bu değişimin takipçisi mi olacağız? Kimi alanlarda önce rol alabilecek miyiz? Ya da değişimi yönetebilecek miyiz? Bu ve benzeri sorular aslında yaşamsal öneme sahip. Özellikle bizim gibi genç nüfusa sahip, üstelik jeopolitik konumu itibarıyla hassas bir bölgede olan Türkiye için. Ve ne yazık ki asla politika yapıcıların düşünsel faaliyetleri içinde yer alamıyor. Oysa yeni sorunları da beraberinde getirecek değişimi, tüm kurumların irdelemesi ve anlaması şart.
Bu vurguyu yaptıktan sonra Vodafone Grubunun desteği ile yaşama geçen küresel bir tartışma forumundan bahsetmek istiyorum. Adı Gelecek Gündemde (The Future Agenda). 12 ay önce başlatılan projeye Türkiye de dahil edilmiş. “Gelecek Gündemdeprogramı insanlığın ortak geleceğini ilgilendiren 16 ana başlık altında toplam 50 konuyu küresel düzeyde uzmanlara tartıştıran bir proje. Amaç 2020 yılına ilişkin 200 sağlıklı öngörüyü oluşturabilmek. Ele alınan 16 ana başlık arasında dijital ortamda gerçeği sahteden ayırmak, insanların seçeneklerinin sınırlanması, kentler, iletişim teknolojileri sayesinde sürekli bağlantı halinde olmak, döviz, veri, enerji, gıda, kimlik sorunları, sağlık, göç, para, ulaşım, su, atıklar ve çalışma koşulları yer alıyor. Yöntem olarak önce her ana başlıkta bir uzman görüş belirtiyor ve alt konuları gündeme getiriyor. Daha sonra bu görüşler tartışmaya açılıyor ve global düzeyde katkılar yapılıyor. Bugüne kadar çok farklı ülkelerden 2 bini aşkın katılımcının görüşlerini aktardığı Programın dünyadaki yaygınlığı hızla artıyor. Zira hem değişimi anlamanın hem de değişimin getireceği sorunlara çözümün ancak katılımcı bir modelle, ortak akılla üretilebileceğine inanıyor artık insanlar. www.futureagenda.orgda küresel ölçekte ele alınan konular ve tespitler gerçekten ilginç. Kentlerin Geleceği konusu örneğin. Şöyle bir göz atıyorum. Mumbaiye örneğin saatte 42 kişi yerleşiyormuş. Platformda kentsel göçün daha da artacağı öngörüsünden yola çıkılarak buna uygun bir altyapının yaratıcı çözümlerle nasıl oluşturulacağı tartışılıyor. Konut politikalarının eğitim, ulaşım, enerji, çevre, tüketim modelleri, çocuk ve yaşlı bakımı ile bağlantılı olarak planlamasının gerekliliğine vurgu yapılıyor. Kentsel dönüşüm, Türkiyede olduğu gibi rantsal pay kapma yarışı değil gerçek bir planlama olarak ele alınıyor anlayacağınız…
İnsanların seçeneklerinin geleceği konusu örneğin… Çin, Hindistan ve diğer gelişmekte olan ekonomilerin küresel pazar yerleri haline geldiği bir dönemin içindeyiz. Var olan 800 milyon ABD ve Avrupalı tüketiciye 4 milyar yeni tüketici daha eklenmiş durumda. Peki insanların önlerindeki seçenekler artıyor mu? Yoksa kanun düzenleyiciler, medya ve kamuoyu tarafından seçeneklerin sınırlandırılması mı gündemde? Seçenekler bizim bilgileri elde etme kabilitiyetimize mi bağlı olacak? Perakendecilik nasıl şekil değiştirecek?
Bu çalışmanın Türkiye ayağında ise 16 küresel başlıktan Türkiyenin gelecek gündemiyle ilgili olacağı öngörülen 6 ana konu başlığı seçildi. Bu konularda, iş ve sivil toplum yaşamının liderleri kendi görüşlerini sunarak, programa katkıda bulundular. Bu tartışmayı da www.gelecekgundemde.org adresinden takip edebileceğiniz gibi katılımcı olarak da fikirlerinizi yazabilirsiniz.
Denemeye ne dersiniz?
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU