Gençlik Yasası Çıkmalı…


Gençlik Yasası çıkmalı’
Türkiye’de yaşayan gençlerin yüzde 56’sının hanesine giren aylık gelir 700 YTL veya daha düşüktür. Güneydoğu Anadolu’da yaşayan gençlerin yüzde 83’ünün hanesine giren aylık gelir 700 YTL veya daha düşüktür. Yoksullara ve genç yoksullara yönelik bir temel gelir uygulaması, yoksullukla ve sosyal dışlanmayla mücadelede önemli katkıları olacaktır.
Türkiye’de gençler, yalnızca ğrencilerolarak algılanıyor ve eğitim sistemi dışındaki yaklaşık 15 milyon genç için bir politika öngörülmüyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı ortaklığıyla kurulan Gençlik Çalışmaları Birimince hazırlanan “Türkiyede Gençlik Çalışması ve Politikalarıadlı kitapla, gençlik politikaları üretme sürecinin harekete geçirilmesine katkıda bulunulması amaçlanıyor.
Gençlik politikası yok…
 Prof. Dr. Nurhan Yentürk, Yörük Kurtaran ve Gülesin Nemutlu tarafından derlenen kitapta, gençlerin nasıl algılandıkları şöyle anlatılıyor:
Gençler, enerjisifaydaya dönüş-türülmesi gereken ya da yeterince bilinçli olmadıkları için kötü alışkanlıklardan ve kötü niyetliyönlendirmelerden korunması gereken bir grup olarak algılanmaktadır. Her iki yaklaşım da özünde gençliğe aynı sorunlu perspektiften bakmaktadır: Gençlik, gelecekteki gerçek hayata hazırlanmak için yaşanan bir öndönemdir ve gençliğin o gün var olan ihtiyaçları ile ilgilenilmesi gereksizdir. Türkiye’de gençlere kamu kuruluşları tarafından sağlanan hizmetlerin olduğunu ama bunların oldukça yetersiz kaldığını söylemek mümkündür. Ayrıca, gençlere hizmet sağlayan kamu kuruluşlarının arasında koordinasyon olmadığını, politika üretenlerin gençlik alanında çalışanların deneyimlerine, gençlik konusunda akademik çalışmalar yapanların bilgilerine mesafeli durdukları da belirtilebilir. Bu saptamalarla birlikte Türkiye’de bir gençlik politikası var mıdırsorusuna çok net bir hayır cevabı vermek kolay olacaktır.
Politika önerileri …
Kitaptaki, Türkiye İçin Gençlik Politikaları Önerilerinden bazıları şöyle sıralanıyor:
Gençlik Yasası: Gençlere sağlanan hizmetleri düzenleyen bir gençlik çerçeve yasası çıkarılması.
Açık Koordinasyon Yöntemi: Türkiye’de gençlik alanındaki paydaşların gençlik politikaları oluşturma süreçlerinin çerçevesini çizen bir açık koordinasyon yöntemi oluşturulması, oluşturulan politikalara tüm paydaşların katılımını yasal güvence altına alır.
Gençlik konseyi kurulmalı  
Beyaz Kitap Önerisi: Gençlik alanında faaliyet gösteren tüm paydaşların, eşit katılım süreci ile oluşturulacak gençlik alanıyla ilgili politika dokümanı.
Türkiye Gençlik Konseyi: Gençlerin kendilerini etkileyen kararlara katılımı için bir yapı önerisi.
Formel olmayan eğitimin desteklenmesi: Gençlik çalışmasının gelişimine yönelik tasarlanacak politikalar, genelinde formel olmayan öğrenme ortamlarının, özelinde ise formel olmayan eğitimin desteklenmesine, geliştirilmesine yönelik etkinlikleri de içermelidir.
– Gençler için hareketliliğin desteklenmesi: Gençlerin, fiziki olarak başka kent ve ülkelere yönelik hareketliliğinin sağlanması, gençlik çalışmasında öğrenme, özerklik ve gelişme için önemli bir araç olarak kullanılabiliyor. Hareketlilik, öğrenci olsun olmasın, tüm gençlerin kazanımlar elde edebileceği önemli bir öğrenme fırsatıdır.
Gençlik merkezleri kurulmalı: Gençlerin, bölgelerin farklı ihtiyaçlarına göre farklı hizmetler saglayacak şekilde esnek olan gençlik merkezlerine ihtiyaçları vardır.
17.05.08 Cumhuriyet...
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU