İnanç ve Zalimlik… (Yorumsuz)


İslam tarihinde, Emeviler döneminin başlangıcından itibaren bu konular çok şiddetle tartışılmıştır. Çünkü; İslam’ın halkçı yapısını saltana çeviren Emevi yönetimi; kendi yaptıkları zulümleri, kırımları; kaza ve kader örtüsü altına süpürerek aklama yoluna gittiler. Örneğin; Kerbela’da Hz. Muhammet’in torunlarını kılıçtan geçirtenler; bu işin Allah’ın kazası olduğunu iddia ettiler ve çevrelerindeki Müslümanları da bu yolla uyutabildiler. Tarih içinde çok etkili olan bu zihniyete, ilk teorisyeni Ebul Musa Eşari’ye bağlantılayarak Eşarilik denildi. Eşariler; doğrudan söylemeseler de bu yorumlarıyla; yapılan zulmü, haksızlığı; Allah’ın bir takdiri gibi göstererek Allah’ı zalim birisi gibi tarif etmiş oluyorlardı. Bunların Allah’ı ile o dönemin sultanları arasında fark kalmıyordu.
Bir de Allah’ın olumsuz eylemlerin kaynağı olmayacağına yani adil olduğuna inanan Müslümanlar vardı. Adliye grubu denilen bu bölümdekilere göre insanın aklı; şeriatın açıklaması olmaksızın; içeriğini anladığı eylemin ve varlığın çirkin veya güzel olduğunu algılayabilir. Dolayısıyla da akıl sahibi her varlık; iyi ve güzel olan işi yapmayı; kötü ve çirkin işten uzak durmayı tercih etmek zorundadır. Örneğin; insan aklı; devlet hazinesinin tarafgir biçimde harcanmasını yasaklar; bunun için Allah emrine gerek bile yoktur. İnsan aklı; zulmü önlemeyi; iyilikleri ödüllendirmeyi gerektirir.
Eşariler’e göre, insan aklı tek başına iyi ve çirkini, doğru ve yanlışı algılayamaz. Şu alemde ne oluyor ise Allah onu istemiş demektir. O yüzden; eğer bir maden ocağında grizu patlamış, ocak çökmüş; oradaki işçiler can vermiş ise bu durum; Allah’ın istediği bir sonuçtur. İşte Eşariler ve onların yolundan gidenler; bilmeden de olsa; Allah’ı zalim olarak gösterecek bir yorumu halka dayattılar ve kabul ettirdiler.______________
Riza Zelyurt / Güneş / 24 Mayıs 2010
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU