Benim Üniversitelerim…


universiteBenim Üniversitelerim
Rus ve dünya edebiyatının devlerinden Maksim Gorki (1868 – 1936) üç kitaptan oluşan Çocukluğum, Ekmeğimi Kazanırken ve Benim Üniversitelerim yapıtlarında kendi yaşamöyküsünü anlatır.
Gorki, Benim Üniversitelerimisimli yapıtında, gerçek üniversitelerin yaşamın kendisiolduğunu öğretir.
Ülkemizde politikacılar, halktan söz ederken Benim halkım, memurdan ve işçiden söz ettiklerinde Benim memurum, benim işçimve söz üniversiteden açıldığında da Benim üniversitemdiyerek onları, babalarının malıgibi sahiplenirler.
Bu sahipleniş, 1950’den sonra iktidarı devralan kadroların 1923’te kaldırılan Osmanlı saltanat özleminin dışavurumudur ve aynı zamanda da laik cumhuriyete karşıbirgövde gösterisidir.
Başvuru kaynaklarında, Üniversite adını alan lise üstü yükseköğretim kurumlarının ilkinin, MÖ 387 yılında Atina’da Eflatun (Platon) tarafından kurulan Akademia olduğu aktarılmaktadır.
Akademia, MS 529 yılında İmparator Jüstinyen tarafından kapatılıncaya kadar 9 yüzyıl öğretim vermiş.
Ülkemizde 94’ü devlet, 36’sı de vakıf üniversitesi olmak üzere 130 üniversite bulunmaktadır. Bugün üniversitelerin bünyesinde, 603 fakülte, 182 yüksekokul, 292 enstitü ve 486 meslek yüksekokulu eğitim vermektedir.
YÖK yetkilileri 130 üniversitenin yetersizliğine değinerek, Türkiye’de üniversite sayısının en az 200 olması gerekliliğini dile getirmektedir. Ayrıca, özelüniversitelere izin verilmesi de savunulmaktadır.
Konunun uzmanları,üniversiteleriyeterli eğitim veremeyen kurumlar olarak görmektedir.
Öğretmenlerin ve üniversitelerin bugünkü konumunu, konunun en yetkili uzmanlarından, Cumhuriyet Bilim Teknik yazarı sayın A. M. Celal Şengör, Bilim Teknik dergisinin 9 Nisan 2010 günlü sayısında açıklamaktadır.
“(…) Öğretmen politikamız tamamen müflistir. Öğretmenlerimizi aç bıraktığımız gibi, toplumun en saygın insanları olmaları gereken bu değerli kişilerin saygınlıklarını da devlet eliyle beş paralık etmiş durumdayız.
Bu yetmezmiş gibi, ortaöğretimin değeri artık dershaneler karşısında hemen hemen sıfıra indirilmiştir. Öğrenci amacını, öğrenmek olarak değil bir üniversiteye kapaklanmak olarak idrak etmeye başlamıştır. Ülkesinde gideceği üniversitenin ise adından başka o yüce kavramla hiçbir ilişkisi kalmamıştır. () Öğrenci üniversiteye gittikten sonra odaklandığı tek şey diploma, o diplomadan yegâne beklentisi ise bir iştir. Üniversitede edinilebilecek bilgi ve beceri ve bunun toplum yaşamına yapacağı katkı öğrenciyi asla ilgilendirmez olmuştur. İşin kötüsü, öğrencinin ebeveyni de bunları düşünmemekte, düşünememektedir. AKP iktidara geldiğinden beri İlber Hoca gibi birkaç istisna dışında her mevkiyi kendi yandaşlarıyla doldurmuş ve ülkenin iş yapma kapasitesini perişan etmiştir. Öğrencilerimiz bunu görerek, giderek artan bir ümitsizlik içinde okumaktadırlar. Bu da tabii eğitim ve öğretim kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Üniversite ile ilgili görüşlerini kendi adıyla bilinen matematik kuramları ile dünya çapında tanınan, matematikçi Cahit Arf (1910-1997), yıllar önce ülkemizdeki üniversite sayısının 27 (yirmi yedi) olduğu dönemde, Cumhuriyet Pazar dergideki söyleşisinde açıklamıştır:
Türkiyede, üniversite adı altında 27 ortaokul açıldı.”ipal…

  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU