2009’da Bilim…


AYDINLATMADA AKKOR AMPUL DÖNEMİ KAPANIYOR…

Aydınlatma sektöründe verimi düşük akkor ampullerin yerini floresan, halojen ve LED lambaları alacak… Mart 2009 yılında İrlanda Cumhuriyeti geleneksel akkor ampullerini yasaklayan ilk demokratik ülke olacak. Bu tarihten sonra mağazalarda bu ampüller satılmayacak. Ülkenin bu kararı almasının nedeni akkor ampullerin elektriğin yalnızca %5 ile 10’unu ışığa dönüştürmeleri ve geride kalan elektriği ısı olarak dışarı yaymaları. Oysa kompakt floresan ampullerin verimi %40 civarındadır. Bunların yerine rafları kompakt floresan ampulleri, halojenler ve LED’ler dolduracak… ABD de benzer dönüşümü yapacak, ancak bu dönüşümün daha yavaş olması bekleniyor. 2014 yılında ampullerin pek çoğu bugünkünden %30 daha verimli olacak.

GÜNEŞ, RÜZGÂR VE DENİZ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETME PROJELERİ…

2009’da yenilenebilir enerji projelerine hız verilecek. Öncelikle açık denizlerdeki rüzgâr gücüne dayalı projeler gündemde. Bunların en dikkat çekeni Massachusetts’deki Hull isimli sayfiye kasabasında kıyıdan 1.5 km açığa 80 m yüksekliğinde inşa edilen türbinler. Toplam 40 milyon dolara mal olacak olan proje kapsamındaki 6 türbinin 14 megavat enerji üretmesi bekleniyor. Bu da 10 bin nüfuslu kasabanın elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek.

2009 sonbaharında Kaliforniya’nın Majave Çölü’nde güneş ışınlarını izleyen hareketli aynaların yapımına başlanacak. Aynalar, güneş ışınlarını merkezi bir kulenin tepesindeki buhar kazanına yansıtacak. Güneş ışığı kazanın içindeki borulardaki suyu ısıtacak ve çıkan buhar yakınlardaki bir türbin yardımı ile elektrik enerjisine dönüştürülecek. 2011 yılında 100 megavat gücünde elektrik üretecek.

İngiltere, tükettiği enerjinin %10’unu 2010 yılında yenilenebilir enerjiyle karşılamayı planlıyor. 2009 yaz aylarında Galler bölgesinde Wave Dragon adı verilen dünyanın en büyük dalga-enerjisi jeneratörü inşa edilecek. 300 m. uzunluğundaki cihaz çevresindeki dalgaları yakalayacak. Su denize geri döndüğü zaman türbinleri döndürecek ve yedi megavat elektrik üretecek…

  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU