Yurttaşlıktan Uygarlığa…


Uygar yurttaş kimdir?
Soru İlhan Selçukun.. yanıtını Sen Tutsak Değilsin Kardeşim başlıklı yazısında verirken şunu anımsatıyor; Lond-radaki kulübünde viskisini yudumlayan soylu İngiliz, uygarlığa örnekti ama Hindistanda kırbacı eline alınca ilkelleşti…
Nazi subayının kendini en uygar üstün ırktan görse de Wagner operalarını ezbere söyleyen Yahudileri kılı kıpırdamadan gaz odalarına tıktığını; hele şu en romantik uygar Fransızın nükleer bombasını güzelim okyanusun mavisinde Baudlairenin şiiriyle denediğini ekleyip diyor ki;
Çelişkilerin kördüğümünde uygarlığı aramak yanlıştır… (17 Temmuz 1996)
Nitekim bugün de tarihi kentimize gökdelen diken kolej mezunu rantçılar; ya da ormanlarımızı villalarla parselleyen üç dil bilen yağmacılar; hatta Karadeniz kıyılarımızı tümüyle betonlaştıran en ilkel ulaşım siyasetini kalkınma ilan eden profesör edalı ünlü köşe yazarları ve daha niceleri.. Müdavimi oldukları lüks restoranlara, fiyakalı marka giysilerine, kenti dağbaşı sandıkları arazi vitesli 4×4 ciplerine bakılarak uygar yurttaş sanılmıyor mu?
Yurtsever imzalar
Peki, kendisini demokrasinin güvencesi ilan eden şu türbanlı siyasetin günde 5 vakit medeniyet (uygarlık) dediği; ancak geçmiş medeniyetlerden ne kaldıysa inşaat ve emlak kazançları uğruna yok etmekten çekinmediği; hatta demokrasiyi de aslında monarşik özlemlerine milli iradeyle kavuşmanın aracı saydıklarını ikide bir ağızlarından kaçırdıkları ülkemizde uygar yurttaşnasıl olunur?
Bu yaşamsal soru için de bakın kimler kâğıda kaleme sarılmış:
Dr. Erdal Atabek, Banu Avar, Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Nihat Genç, Ercan Çitlioğlu, İnci Taşdemir, Mustafa Sönmez, Doç Dr. Deniz Tansi, Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, İlhan Gülek, Av. Nazan Moroğlu, Prof. Dr. Ramazan Demir, Yalçın İpbüken, Dr. Zafer Fortacı
Amacı aydınlanarak çağdaşlaşmaya katkıda bulunmak olan Yurttaşlık Hareketi Derneğinin, her biri kendi alanlarındaki duayenlerimizden özgün makalelerle derlediği Yurttaşlıktan Uygarlığa adlı kitap, günümüzde adeta su gibi, hava gibi yaşamsal değer taşıyor.
Kitabı yayımlayan Gürer Yayınları bülteninde diyor ki; Uygarlığa giden yolun, aklın ve bilimin rehberliğinde yurttaşlık bilinciyle gerçekleşebileceğine inanan 15 yazar, bu kitapta buluşuyor..
Makalelerin hangi özlemi paylaştıkları ise Atatürkün şu sözüyle tanımlanıyor; Temel ilke, Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu, ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir. Ne denli zengin ve müreffeh olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlar önünde uşaklıktan öte bir gözle görülmeye layık olamaz.
İşte böylesi tarihsel bir uyarının, her biri farklı, ama çok önemli güncel değerlendirmelerini içeren makalelerin başlıkları; Kişiden Yurttaşa ve Uygarlığa,Türkiyenin Jeopolitik Önemi,Dil ve Din Üzerine,Kalkınma Davasının Terk Edilmesi,Hangi Avrupa?,Tarihin İlk Gününden Beri,Her Şey Farklı Olabilirdi,Küresel-Ulusal Zeminde Yurttaşlık,Uygarlıklar Beşiği Anadolu,Kentlerde Ulaşım Sorununa Çözüm Önerileri
Yarınların esenliğine ışık tutan ekler de kitabın rehberliğini daha bir derinleştiriyor: Medeni Kanunun Kabulü, Çağdaşlaşma Gerçeği, Anadoluda Türk-Kürt Kaynaşması, Birey Yurttaş Eğitimi, Dünya Atatürkü Nasıl Tanımlıyor?
Ülkemizin gerçekten çağdaş uygarlıkla bütünleşmiş, özgür, gelişkin ve onurlu yarınlara kavuşabilmesinde yurttaş sorumluluğu duyan herkes için eşsiz bir armağan olan kitabı ve tüm emektarlarını kutluyor, sözü Dernek Başkanı Dr. Zafer Fortacıya bırakıyorum:
Uygarlık hep ulusalcılığın hedefi ve eseri olmuştur, emperyalizmin değil…” ______ O.Ekinci / Cumhuriyet
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU