SAĞLIK…


Defibrilatör ve Günlük Hayattaki Yeri…
Sudden Cardiac Arrest (Ani kalp durması) herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Bu durum yapılan istatistiklerde bilinen bir çok ölüm nedeninden daha fazla ölüme sebep olmuştur. Aşağıdaki grafikten görüleceği gibi, ABD örneğinde Ani Kalp Durmasından ölenlerin sayısı iki yaygın kanser tipi, trafik kazaları ve AIDS’ten ölenlerin toplamından daha fazladır.

Ayrıca bu vakaların %75′i hastane dışında, %20′si daha önce hiçbir uyarı vermeden gerçekleşmekte, %95′inde ise “çok erken” müdahale olmaması halinde insanlar ölmektedir.
Ani kalp durması nedir? Bunu açıklamak için önce kalbimizin çalışma prensibinden bahsedelim. Kalbimizin görevini yerine getirmesi için bir “elektriksel olay” mekanik bir olayı tetiklemekte, bu da düzenli kan pompalanması sonucunu yaratmaktadır. Ani kalp durması bu işlemlerden ilkinin, yani elektriksel sinyallerin düzenli olarak oluşması sırasındaki problemlerden kaynaklanmaktadır. Tıbbi adı Ventriküler Fibrilasyon olan durumda bakın kalbin elektriksel sinyalleri nasıl görünür? İlk resim normal EKG, ikinci resim fibrilasyon sırasında EKG.

Görüldüğü gibi, bu tür bir elektriksel düzende, kalp mekanik kalp pompalamasını gerçekleştiremeyecek, kalbin alt kısmına yeteri kadar kan dolamayacak ve böylece kalp işlevini göremeyecek ve müdahale edilmediği takdirde ölüm gerçekleşecektir. Bu tip durumlarda hemen nefesin kesilmesi ve kişinin bilincini yitirmesi söz konusudur.

Defibrilasyon nedir?

Defibrilasyon, özel cihazlarla kalbe düzenleyici küçük dozda bir elektrik sinyalini göndererek kalbin bozulan elektrik düzeninin tekrar sağlanması işlemidir. Bu işlemi gerçekleştiren cihazlara “Defibrilatör” denir. Temel yaşam desteği ile birlikte Ventriküler Fibrilasyonun bilinen tek tedavi yöntemidir.
Bir kişide ani kalp durmasının gerçekleştiği bir ortamda defibrilatör bulunması ve bunun uygun şekilde kullanılması durumunda hayatta kalma şansı artmaktadır.

Günlük hayatta hastane dışında kullanılan ve kısa bir eğitimle herkesin kullanabileceği defibrilatörlere Otomatik External Defibrilatör (AED) denilmektedir. Bu cihazlar küçük, kolay kullanımlı ve güvenlidir. Havaalanları, alışverişe merkezleri gibi çok sayıda insanın kullandığı alanlarda batılı ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yakın gelecekte, ülkemizde de bu cihazların yaygınlaşmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizdeki kanunlar bunu kolaylaştırmamaktadır. Bu cihazlar 500 kişiden fazla çalışanı olan şirketler, tüm alışveriş merkezleri, tüm uçaklar, tüm havaalanları, tüm okullar ve tüm spor merkezleri & stadyumlar gibi yerlerde bulundurulmalıdır.

http://bertay.wordpress.com/2010/01/23/defibrilatorlerin-gunluk-hayatta-gerekliligi/

  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın

Adelina Sfishta

Okuyanlar Özgür Olmalı

Evrim Teorisi Online

Evrim hakkında herşey...

Virginia Woolf

Herkes kendi geçmişini, kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları sadece onun başlığını okuyabilir.

ODILA BLOGGER by OAS

Turkish Geeks on Life & Politics...

YAŞAMAK ŞAKAYA GELMEZ

Facebook adreslerimiz: http://www.facebook.com/ata.fecob - http://www.facebook.com/pages/fvco/107464239362228

Komeleya Çand û Integrasyon a Kurd Luzern

Kürdischer Kultur und Integrationsverein Luzern/Mythenstrasse7,6003 Luzern

eren@home ~ $

Açık Kaynak, Linux, Programlama Dilleri, Amatör Telsizcilik gibi konular üzerine düşünceler

Ata FE COB

"En büyük yenilgimiz, bir alternatif fikrini kaybetmiş olmamızdır." ___Michael Lebowitz

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

CHP SULTANGAZİ

"Direnme gücü, dünya “evet” sözcüğünü duymak istediğinde 'HAYIR' diyebilme yetisidi" E. Fromm. ________“12 Eylül’de ‘HAYIR’ oyu vererek tokat atın, okyanus ötesinden de duyulsun” KILIÇDAROĞLU